5.6.10

HIJRAH DEMI CINTA ALLAH?

Al-Baqarah:218 إِنَّ الَّذِينَ ءَامَنُوا وَالَّذِينَ هَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولَئِكَ يَرْجُونَ رَحْمَةَ اللَّهِ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ
Sesungguhnya orang-orang yang beriman, orang-orang yang berhijrah dan berjihad di jalan Allah, mereka itu mengharapkan rahmat Allah, dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.


Al-Baqarah:212
زُيِّنَ لِلَّذِينَ كَفَرُوا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَيَسْخَرُونَ مِنَ الَّذِينَ ءَامَنُوا وَالَّذِينَ اتَّقَوْا فَوْقَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَاللَّهُ يَرْزُقُ مَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍKehidupan dunia dijadikan indah dalam pandangan orang-orang kafir, dan mereka memandang hina orang-orang yang beriman. Padahal orang-orang yang bertakwa itu lebih mulia daripada mereka di hari kiamat. Dan Allah memberi rezki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya tanpa batas.


An-Nisaa`:100 وَمَنْ يُهَاجِرْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ يَجِدْ فِي الْأَرْضِ مُرَاغَمًا كَثِيرًا وَسَعَةً وَمَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا
Barangsiapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezki yang banyak. Barangsiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

At-Taubah:020 الَّذِينَ ءَامَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِنْدَ اللَّهِ وَأُولَئِكَ هُمُ الْفَائِزُونَ
orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta, benda dan diri mereka, adalah lebih tinggi derajatnya di sisi Allah; dan itulah orang-orang yang mendapat kemenangan.

HIJRAH DEMI CINTA KEPADA ALLAH?

Peristiwa bersejarah & sangat penting sewaktu HIJRAH NABI & sahabat:
Mereka di suruh berhijrah demi ALLAH & RASUL, meninggalkan segala apa juga yg mereka syg termasuk IBU BAPA, ISTERI,ANAK,HARTA,GEDUNG HARTA,KEMEWAHAN,SAUDARA MARA,SEGALA2 yg kita syg lebih dari ALLAH di hati kita sehingga yg tinggal hanya ALLAH semata2 dihati kita.....tiada duit,kereta,rumah,saham,lo
ri,bas..kemegahan,keseronokan..?

...BILA HATI ATAU RAJA TELAH MENGENAL ALLAH, cinta kan hanya ALLAH , 100% hanya ALLAH di HATI & TUNDUK HANYA PADA ALLAH SEMATA2 SEBAGAI HAMBA ALLAH, MAKA SEKELIAN SELAIN HATI IAITU ~JIWA,PERASAAN,NAFSU,MINDA,AKAL,SEMANGAT,EMOSI,DAN LAIN2 PASTI AKAN TUNDUK MENJADI HAMBA KITA....? MAKA JADILAH KITA KHALIFAH ALLAH DI DALAM KERAJAAN DIRI KITA.....DI DALAM DIRI ANAK ADAM ADA SEKETUL DAGING, SEKIRA NYA BAIK SEKETUL ITU MAKA BAIK LAH SEGALA2NYA, SEKIRANYA ROSAK YG SEKETUL ITU MAKA AKAN ROSAKLAH SEGALA2NYA....
Sebenar nya ayat diatas sudah melengkap kan segaa jawapan kepada kesemua persoalan hidup kita? Maka jadi lah kita INSAN. di iktiraf ALLAH, Di Cintai ALLAH, menjadi bayang nya bagi ALLAH, jadi alat tempat berkata2,mendengar, melihat, perasa, pembau,perisa bagi ALLAH & kenyataan bagi ALLAH?

HIJRAH yang sama .itulah yg di lalui & telah berlaku kpd RAJA IBRAHIM ADHAM, seorg Pencinta ALLAH yg sedang bermunajat pada ALLAH pada suatu malam di istana nya...

Sehingga tiba2 dia terdengar hentakan bunyi tapak kaki di tas istana nya, maka dia menjerit & bertanya: Hoi, siapa kah kamu diatas istana ku? apa yg kau buat?".

"Jawab suara org dari atas istana Ibrahim Adham:" aku sedang mencari unta ku yg hilang...".

Ibrahim Adham dgn terperanjat & marahnya berkata i kepada org itu:" gila kah kau mencari unta mu yg hilang di atas istana ku?".

Jawab org itu:" Aku mencari unta ku yg hilang diatas istana masih tidak gila, sedangkan kamu malah lebih GILA dari itu kerana mencari ALLAH di dalam istana mu dalam keadaan selesa,mewah,kebanggan,Pangkat,harta,takhta, adakah mungkin akan kamu menemui nya, dan adakah mungkin ALLAH akan mahu menemui mu?"

Raja Ibrahim Adham terlau terperanjat mendengar jawapan hamba ALLAH itu hingga menangis lah Beliau memohon ampun kepada ALLAH kerana menyedari teguran ALLAh itu & telah mengambil keputusan untuk segera meninggalkan segala2 yang ada termasuk Takhta Kerajaan nya,pangkatnya sebagai RAJA, kekayaan,kemewahan,keseronokan & segala2 yg ada dalam hidup nya di korban & ditinggalkan demi untuk mencari ALLAH yang tercinta.

Ibrahim Adham setelah meninggalkan istana akhirnya telah di iktiraf & diterima ALLAH sebagai salah seorang kekasih ALLAH.

Apakah iktibar tentang kisah Ibrahim Adham ini?...renungkan & mohon lah kepada ALLAH agar kita juga menjadi seperti Beliau? MAU KAH KITA?...bermujahadah...mohon lah kepada ALLAH dengan ikhlas...IINNA SOLATI WANUSUKI WAMAH YAYA WAMAMA TI LILLAHI ROBBIL A'LAMIN.....BETULKAN NIAT, PERKATAAN, PERBUATAN KITA, IKHLAS SEIKHLAS NYA SEGALA2NYA DEMI ALLAH, DARI ALLAH, DENGAN ALLAH, UNTUK ALLAH, KEPADA ALLAH?...AGAR KITA BAHAGIA DI DUNIA & AKHIRAT.INSYALLAH.

Sumber ~Permata2 SUFI.