6.6.10

PANDUAN & PERINGATAN ~BERGURU?BERMURSYID?MENUNTUT ILMU?

ANDUAN & PERINGATAN UNTUK BERGURU?

SAllam buat sahabat2 yang dirahmati, dewasa ini terlalu ramai yang menyerupai " Mursyid ", jadi berhati2 untuk berguru dan perlu teliti untuk menimba ilmuan dari mereka yang bergelar guru...AWAS!

Berkata Imam al-Ghazali: “Ilmu tasauf adalah fardu ain kerana tidak sunyi seseorang itu daripada aib atau sakit batinnya melainkan para Nabi.

Maka wajiblah setiap org mencari guru, ulama al-warith al-muhammadi, atau dipanggil guru mursyid - untuk mengajarnya ilmu tasawwuf. kerana ia fardhu ain....

namun hari ini banyak fitnah, dan antara fitnah terbesar ialah tidak kenal ulama, tidak tau mana satu orang yang berilmu dan mana yang tidak.

orang yang tak kenal ulama atau orang yang berilmu ini - maka dikhuatiri mereka itu terkeluar dari ummat Muhammad.
ni lah kerugian besar sgt.

amalan bersalawat ini membawa kita ke majlis ALLAH ta'ala - maka jika kita bersungguh2 dgn nya maka ALLAH ta'ala akan membimbing kita utk mengenali manusia2 yang dikasihinya.Dan tambahan pula bersalawat itu adalah perintah ALLAH ta'ala. sambutlah perintah ini dgn kasih dan kekalkan lah bersalawat hungga ke akhir hayat.

PENDEKATA...Guru mursyid ibarat sebutir mutiara di perlimbahan,tetap bersinar dan bernilai tinggi meskipun dihina majoriti manusia. Mereka tidak terkenal di dunia tetapi amat dikenali di langit.

DAN HENDAKLAH KITA MENELITI:
1...selagi kita tak kembali kpd fitrah ALLAH yg Benar, maka segala2 nya akan hanya penipuan & kepalsuan. jika kita hanya berpura2, maka kepura2an lah hasilnya dlm hidup kita?....

2. Pesanan Imam Malik rahimullahita'ala. " TIDAK AKAN BAIK SESUATU UMAT ITU SELAGI MEREKA TIDAK MENJALANKAN SEGALA URUSAN SEPERTIMANA YG TELAH DIJALAN KAN OLEH UMAT TERDAHULU ".

3. UMAT HARI INI MENJADI ROSAK KERANA TELAH MENINGGALKAN AL QURAN, HANYA SEMATA2 MENGAMBIL UGAMA PADA HUKUM YG DIGEMARI & BERKEPENTINGAN SHJ.

4. MENILAI & MENAFSIR SESUATU TIDAK MENGIKUT KEFAHAMAN DARI ALLAH ATAU APA YG ALLAH MAHUKAN, SEBALIKNYA HANYA MENGIKUT KEHENDAK & KEMAHUAN SENDIRI?

5. i. IMAN & AQIDAH MEREKA SUDAH TERLUCUT DGN SECARA TIDAK SENGAJA & TANPA DISEDARI KERANA TELAH TIDAK MENJAGA NIAT,LISAN,PERBUATAN. TETAPI TIDAK BERTAUBAT BERSUNGGUH2 KPD ALLAH & HANYA MENYANGKA BAHAWA ALLAH MAHA LUAS PENGAMPUNAN NYA TANPA DIA MEMOHON AMPUN & MEMOHON KEMAAFAN & KEAMPUNAN DARI ALLAH?

ii. SUDAH BERKALI2 SYIRIK KPD ALLAH, BERKALI2 BERULANG2 TAUBAT PD ALLAH, KEMUDIAN KEMBALI SYIRIK SEHINGGA SEPERTI MAIN2 & BUKAN BERSUNGGUH2?

6. BERGURU DGN BUKU~ RAMAI GURU TETAPI TIADA YG MURSYID, KERANA GURU & ILMU TERBAHAGI KEPADA MEREKA YG BENAR2 JELAS TENTANG ZAHIR BATIN, AWAL AKHIR & JELAS MEMAHAMI DIANTARA SYARIAT,TARIKAT,HAKIKAT,MA
'RIFAT NYA & BELIAU SENDIRI TELAH MELALUI SEMUA JALAN2 MUJAHADAH & TELAH SAMPAI & DIIKTIRAF OLEH ALLAH BUKAN TAKAT TEORI ,MALAH PRAKTIKAL DGN JELAS. MURSYID YG MAU KITA BERGURUKAN JUGA WAJIB SEMPURNA ILMU TEORI & PRAKTIKALNYA, TIDAK HANYA BERTEORI SEMATA2 ATAU MENYAMAR, ATAU BERPURA2 MENGAKU SEBAGAI MURSYID SEDANGKAN TIDAK SELESAI PELAJARAN ILMU YG DI LALUI MALAH BERPURA2 KERANA INGIN MENCAPAI MATLAMAT KEDUNIAAN ,KAYA,JUTAWAN, HARTA, BERMEGAH2 & CINTA DUNIA SEMATA2 TANPA KEIKHLASAN KERANA PASTI MURID NYA AKAN SESAT & GURU NYA AKAN DILAKNAT & DIBINASA KAN ALLAH DI DUNIA & AKHIRAT KERANA KEPALSUAN.

YG LEBIH UTAMA SULUH LAH GURU & MURSYID ITU DARI SEGI AKHLAK & TASAWUFNYA IAITU WAJIB LAH DIA SEORG MURSYID YG KEKAL SENTIASA BERSIH HATI NYA DRP HASAD,DENGKI,KHIANAT,LOBA,TAMAK,RIAK,TAKBUR...SEKIRANYA ADA MAKA TERMASUK LAH ORG YG MENGAKU GURU ITU SEBAGAI WALI IBLIS. KERANA WALAU HEBAT MANA PUN SESEORG ITU PETAH BERKATA2 TETAP LAH IA DI LAKNAT ALLAH?

7. APABILA HENDAK BERGURU, SUDAH & TELAH MEMOHON RESTU & BERISTIKHARAH MERUJUK PADA ALLAH SEHINGGA JELAS MENDAPAT TANDA2 JAWAPAN DARI ALLAH, AGAR BERKAT, RAHMAT, KEREDHAAN ILMU YG DIPELAJARI DIDUNIA & AKHIRAT BERKEKALAN KERANA TALIAN ILMU DARI GURU & GURU PADA GURU SEPERTIMANA TALI YG TIDAK PUTUS & SAMPAI KEPADA SAHABAT NABI, NABI, JIBRAIL & SAMPAI KEPADA ALLAH SWT DGN JELAS. MENJAGA ADAB, AKHLAK & KEBERSIHAN HATI DIANTARA MURID,GURU YG MURSHID, & YG PALING PENTING KPD ALLAH & SENTIASA MENGAWASI & MEMELIHARA SEGALA PERKARA NIAT, PERBUATAN, PERKATAAN AGAR DITERIMA ALLAH.