5.6.10

RENUNGAN MEMELIHARA HATI, KEBERKATAN, KEREDHAAN ALLAH?

Dalam beramal perkara yg paling utama adalah kejujuran dan keikhlasan hati dan yg paling utama ialah niat yg murni..ini kata2 moyang saya kepada kelurganya..perkara yg dituntut dalam beramal adalah perkara yg hak..apa itu perkara yg hak..apabila kita mengambil amalan itu dari yg punya amalan..kita seharusnya rujuk pada orang tersebut..ini untuk mengelakkan penyelwengan kerana kita menuntut perkara yg hak.jika tidak apa yg dituntut tersekat..sistem beramal ini bukan boleh disebarkan sesuka hati..KERANA ITU LAH YANG MENENTUKAN KEBERKATAN & akibat kesan nya pada HATI? TIDAK KAH KITA LIHAT & DAPATI BAHAWA AKHIR2 INI TANDA2 BAHAWA RESTU, PIMPINAN,PETUNJUK,KERAHMAT
AN,KEBERKATAN,KEREDHAAN,KASIH SAYANG & PERLINDUNGAN ALLAH TELAH SEMAKIN HARI SEMAKIN HILANG, LENYAP & TERHAKIS DARI UMAT KITA kerana segala2 nya telah di abaikan & dibiarkan tercemar?

Di dalam kitab suci al-Quran, Allah s.w.t menjelaskan kepada Rasulullah s.a.w tentang kedegilan kaum kafir yang mahu berterusan dalam kehidupan mereka yang liar dan buas, tidak mahu mendengar seruannya untuk beragama dengan agama tauhid dalam membentuk moral dan memperbaiki kehidupan mereka, malah berusaha menyakiti baginda dan mencuba menggagalkan misi baginda, maka Allah swt menegaskan bahawa mereka itu adalah merupakan golongan yang ‘sakit hatinya, lalu Allah tambahkan penyakit hati mereka, supaya mereka akan merasa segala kepedihan seksa dan azab Allah nanti:

Firman Allah S.W.T. dalam surah “al-Baqarah” ayat 10 yang bermaksud:

“Dalam hati mereka terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka; dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya dengan sebab mereka berdusta”.

Al-Quran menyatakan bahawa hati atau qalb, dalam bahasa al-Quran, merupakan anggota badan yang kadang kalanya menjadi terlalu keras ‘lebih keras daripada batu’, dan ada ketika-ketikanya menjadi lembut dan tenteram, umpamanya ketika mendengar dan mengingati Allah, menjadi unsur penyatuan semua manusia, atau sebaliknya menjadi unsur perpecahan dan kekerasan sesama mereka, seperti yang ditegaskan oleh Allah bahawa di dalam sesuatu keadaan yang tertentu, yang bermaksud:

“Sekiranya engkau (wahai Muhammad) membelanjakan segala-segalanya yang berada di atas muka bumi ini, engkau tidak mungkin dapat menyatukan hati mereka…”.

(al-Anfal: 63)

Demikianlah peranan hati manusia, yang disebut di dalam al-Quran sebagai qalb itu, yang menjadi sesuatu yang paling berharga sepertimana yang di pesan ALLAH, "ALLAH TELAK HATI"?...JAGA LAH HATI ITU DENGAN BERSUNGGUH2....

Banyak perkara dalam hidup, teori tak semesti nya sama dgn praktikal?...banyak perkara semua org boleh cerita,tapi tak semestinya mereka dapat mengesahkan samada benar bagi kita itu semestinya benar bagi ALLAH?...sayang nya kita sendiri buta matahati & tak dapat mengesahkan kebenaran nya, maka hanya bergantung pada or...g lain atau ianya hanya sebagai impian & harapan semata2..maka rugilah kita di dunia & akhirat...jadikan lah ia bukan setakat i'tibar, tapi sesuatu yg sangat penting yg harus di fikirkan bersungguh2 & mencari jawapan agar kita diterima ALLAH? ...atau kita hanya teka2, teki2,agak2,assume, if,kalau,jika,maybe, mungkin,,,,& sendiri pun tak pernah pasti samada kita di terima ALLAH ke tak?

Kita tahu bahawa apabila mati anak adam, maka terputus lah amalan nya kecuali:
1. Anak yg SOLEH -(Betul ke yg ANAK kita di iktiraf sebagai anak yg SOLEH?. Kita sendiri pun tak sure ALLAH iktiraf kita sebagai anak yg SOLEH ke tak? Kalau dari datuk ,mak bapak, kemdian kita semua nya tak soleh maka akan wasted lah jadi nya....).
2. Ilmu yg menafaat, ( menafaat tu atas pandangan & penilaian kita atas nilaian & kata ALLAH?...kalau kita yg anggap menafaat, ALLAH kata tak?...)

3. Amal jariah yg berkekalan~(1. kalau ianya tak ikhlas , & dgn niat yg bukan kerna ALLAH? 2. Adakah amal jariah tadi ikut apa yg ALLAH telah garis kan panduan nya? ADAKAH sumber nya 100% halal, tiada langsung SYUBAHAT?, kalau ada syubhat? Apatah lagi kalau sumbernya dari yg haram? Kalau Allah tak terima sebab Syahadah nya terbatal kerana berlaku Syirik yg nyata, terlindung, tak disedari pada niat,perbuatan,perkataan?

Ada pulak yg fikir yg dia akan beruntung jika bila ada org yg ada 16 anak?...saya tanya:" Kalau lah 16 anak tadi anak yg soleh? kalau andai mengandaikan mereka sleh, sebaliknya KATA ALLAH mereka anak yg derhaka pada ALLAH, tidak mengenal ALLAH, gila cinta dunia, syirik kerana ri'ak, tidak tunduk pada ALLAH, menjadi anak yg toleh tidak soleh, maka akan kotorlah HATI kita?
Dan jika harta, ilmu yg ada juga bukan direstui, direstui & diredhai ALLAH malah derhaka pada ALLAH & di murkai kerana tidak mengenal diri & tidak mengenal ALLAH? Bagimana juga sekiranya sumber rezeki & ilmu yg di dapati dari keadaan syubhat, tak jelas, haram? Maka akan kotor lah HATI kita?

Ibu Bapa nenek moyang dulu sangat teliti & menkaga perkara ini & tidak akaan mengambil apa juga yg bukan hak mereka. Akan bertanya dengan jelas sumber rezeki yang kita beri atau dapat itu dari mana.
Contohnya IMAN, TAKWA & AKLHLAK Mufti Khalil di Melaka satu masa dulu yang tidak pernah mengambil walau satu sen pun gaji kerana khuatir niat, perbuatan,perkataan nya sebagai Mufti bercanggah dengan kepentingan peribadi bila memegang amanah ALLAH? Khuatir akan di hisab ALLAH & sangat khuatir seandainya sumber rezeki nya adalah dari sumber yg tidak jelas, syubhat,apatah lagi haram, kerana apabila ianya menjadi darah daging dalam diri kita akan mengakibatkan ia nya menjadi bakaran api neraka? Mereka lebih khuatir dengan sumber rezeki yg sedemikian itu akan pasti menyebabkan segala amalan NYA tertolak & pasti tidak akan diterima ALLAH? Seandai nya begitu adakah diri kita akan di terima ALLAH & HATI2 mereka akan menjadi mati & gelap? MAKA akan kotor lah HATI kita?

JIKA DIBANDINGKAN DENGAN KITA?....Saidina Ali pernah di sebab kan doa pada ALLAH agar di pelihara daripada sumber rezeki yang syubhat,haram & tidak jelas sehingga akan termuntah setelah memakan makanan yang sedemikian.Kerana itu, Contohi lah Beliau.

Bagaimana pula jika mak bapak nya juga sama, tidak diterima ALLAH kerana sumber rezeki yang tidak jelas, syubhat & tidak halal?
Akibatnya,kita akan dapati generasi yg semakin lemah kualiti nya & hilang lenyap roh keberkatan nya bila semakin menduplikasi kan budaya & kebiasaan yang sama iaitu hilang lenyap restu,pimpinan,petunjuk,kerahmatan,keberkatan,keredhaan,kasih sayang & perlindungan ALLAH? Doa2 yang tidak sampai kepada ALLAH, amalan yang tertolak? Apa kah Inna Solati Wanusuki Wamah yaya wama mati Lillahi Rabbil alamin masih "VALID" atau telah tersimpang & terbatal dari kehendak ALLAH?
Apabila suasana & keadaan ini berlaku & semakin berleluasa dalam masyarakat & Umat yang ada, maka Umat tadi pasti akan menjadi sepertimana keadaan zaman ini iaitu sangat lalai, leka,berpaling dari ALLAH, curang pada ALLah, menduakan ALLAH sepertimana penyakit kronik yang berlaku kepada Umat Islam sekeliling kita?
Kalau keadaan ini berterusan, semakin kronik & tidak dirawat sepertimana yang di ajarkan ALLAH kepada kekasih nya Nabi Muhammad SAW, maka akan sia2 & malang lah nasib kita kerana ALLAH dah abaikan kita selama2 nya?

RENUNG2 kan lah....SUCI KAN HATI,BERSIHKAN DIRI AGAR DITERIMA ALLAH?...